Vergunningen aangevraagd

Lees hieronder kort over het ontwerp van het plan voor voor de zonnepanelen op de plas in de Gouverneurspolder. Op 8 november 2023 zijn de benodigde vergunningen voor het plan aangevraagd. Het gaat om een omgevingsvergunning bij de gemeente Neder-Betuwe en een waterwetvergunning bij Rijkswaterstaat. Beide bevoegde instanties zullen besluiten over deze aanvragen. Binnen 6 weken nadat een besluit is afgegeven op de aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen, kan bezwaar worden aangetekend. Voor het indienen van de aanvragen hebben we een ruimtelijke onderbouwing en een visieboek gemaakt waarin we het zonne-eiland presenteren. Beide documenten zijn hieronder te vinden en te downloaden.

Ontwerp in het kort

Passend in beleid
Het ontwerp van het zonne-eiland op de plas past in het beleid van de landelijke overheid, de provincie en de gemeente. Landelijk en provinciaal wil men steeds minder zon op landbouwgrond. Water is daar een alternatief voor. De gemeente heeft als richtlijn dat zon op water overal mag, mits niet meer dan 50% van het wateroppervlak wordt gebruik. De huidige plannen gaan niet verder dan 40% van het oppervlak van die plas in de Gouverneurspolder.

Waarom op deze locatie?
Het zonne-eiland past volgens ons het best binnen de rode lijnen, zoals te zien op de eerste foto hieronder. Deze contour geeft in de plas de bodemdiepte van 5m aan bij gemiddelde waterstanden. Omdat er beneden deze diepte minder plantengroei is (door te weinig licht) wordt de waterkwaliteit niet aangetast en blijft de ecologische waarde van de oeverzone behouden. Door het zonneveld zoveel mogelijk in de zuidoosthoek van de plas te plaatsen is het zicht op het zonneveld vanaf de meest toegankelijke oevers en vanuit Ochten het meest beperkt. Daarnaast worden sportvissers (die met name op de noordoever vissen) niet belemmert, is er voldoende afstand tot het strandje en blijft de invaart van de plas toegankelijk.

Maskeren of camoufleren?
Het drijvende zonne-eiland zal zoveel mogelijk opgaan in de omgeving van het water en de omliggende beplanting. Met de omwonenden en gebruikers van de polder maken we de keus of we het zonne-eiland gaan maskeren met natuureilanden of camoufleren door passend kleurgebruik en beperkte hoogte van de panelen. Hieronder presenteren we als voorbeeld visualisaties van drie verschillende plekken. Per plek tonen we het zicht op de plas in de huidige situatie, met alleen panelen én met panelen en drijvende natuureilanden.

Ecologische meerwaarde
Voor het behalen van ecologische meerwaarde wordt aangesloten bij de doelstellingen die zijn genoemd in het Gelders Natuurnetwerk. In dit beleid is de plas aangemerkt als Groene Ontwikkelzone, waarin ruimte is voor de ontwikkeling van functies in combinatie met de versterking van natuur en landschap. De huidige ecologische toestand van de plas en de kansen voor ecologische meerwaarde zullen door een deskundig bureau verder in beeld worden gebracht. Hieronder vast de eerste ideeën.

Ideeën zijn drijvende broedeilanden en broedvlotjes voor de stern, visdief en kokmeeuw. Deze maatregelen bevorderen de ontwikkeling van weide-, oever-, moeras- en watervogel populaties. Een ander idee is om het onderwaterleven te versterken met biohutten. Dit zijn korven die gevuld met stenen onder het drijvende zonneveld worden bevestigd. Dit biedt schuilgelegenheid voor jonge vissen en een plek waar waterplanten zich kunnen ontwikkelen waardoor de waterkwaliteit verbetert. Daarnaast wordt bekeken of het mogelijk is om aan het zonneveld een opvangbak voor drijvend plastic te verbinden. Zo kan het zonne-eiland ook een positieve bijdrage leveren aan de waterkwaliteit voor een veel groter gebied.

Hieronder is een aantal voorbeelden te zien van maatregelen voor de natuur.