Een drijvend zonne-eiland in de Gouverneurspolder
Het bedrijf Solinoor uit IJzendoorn ontwikkelt een drijvend zonne-eiland op de plas in de Gouverneurspolder bij Ochten. De opgewekte energie wordt rechtstreeks geleverd aan lokale bedrijven. Samen met de omgeving creëren we meerwaarde in het gebied, zoals meer natuur, een hondenlosloopgebied, bankjes, een speelplek en een strandje aan de zijde van Ochten. Het plan omvat 7 hectare drijvende zonnepanelen op water. Zo hoeft geen natuur of landbouwgrond gebruikt te worden voor het opwekken van duurzame energie. Met dit plan dragen we bij aan duurzame energieopwekking met meerwaarde voor de omgeving, natuur, energiegebruikers en gemeente.
De Gouverneurspolder ligt tussen Ochten en Dodewaard in de uiterwaarden aan de noordzijde van de Waal. Deze polder is hoofdzakelijk agrarisch in gebruik. In het verleden is door de winning van zand een plas ontstaan. Dit gebied is onderdeel van een grotere ontwikkeling om meer ruimte te geven aan de Waal en de natuur. Over deze ontwikkeling is meer te lezen op de website van Dekker, over de Gouverneurspolder. In de komende jaren worden de plannen voor de gebiedsontwikkeling van de Gouverneurspolder uitgewerkt. In het kader van de energietransitie is het wenselijk om de opwekking van duurzame energie eerder mogelijk te maken. Daarom wordt dit deel van de maatschappelijke meerwaarde van het plan naar voren gehaald. Op deze pagina lees je op hoofdlijnen over de plannen voor een drijvend zonne-eiland. Op andere pagina’s wordt dit nader toegelicht.
Het plan in het kort: met meerwaarde voor inwoners, natuur, gebruikers en gemeente
Het plan Zonnewaal gaat over een drijvend zonne-eiland op de plas in de Gouverneurspolder. Het in IJzendoorn gevestigde bedrijf Solinoor maakt deze plannen voor duurzame energieopwekking met meerwaarde voor de omgeving, natuur, energiegebruikers en gemeente. Het plan omvat drijvende zonnepanelen op water, waardoor geen natuur of landbouwgrond hoeft te worden gebruikt. Dit past in Landelijk, provinciaal en gemeentelijk beleid. De plannen krijgen verder vorm samen met de omwonenden en gebruikers van de Gouverneurspolder. Lees verder hoe je mee kunt praten en op de hoogte blijft.
Participatie: meedenken over de plannen
Omwonenden en gebruikers van de Gouverneurspolder worden betrokken bij de planvorming, vanaf het begin. Ook andere inwoners van Ochten worden geïnformeerd over de plannen en kunnen hun ideeën en wensen meegeven. Omwonenden en gebruikers spreken we persoonlijk en een afvaardiging van hen wordt uitgenodigd mee te denken in een gebiedstafel. Alle inwoners van Ochten worden bovendien van harte uitgenodigd voor de inloopavonden. Tijdens deze avonden worden alle kanten van het zonne-eiland belicht, met veel beeldmateriaal en experts die uitleg geven. Inwoners kunnen hier persoonlijk in gesprek met de betrokkenen bij het project Zonnewaal. Kijk in de agenda voor de data van de gebiedstafels en de inloopavonden.
Natuur-inclusief ontwerp
In de eerste plannen is uitgegaan van een natuur-inclusief ontwerp. Dat betekent dat het zonne-eiland zo veel mogelijk moet opgaan in de omgeving en dat extra natuur wordt gevormd. Hierbij wordt rekening gehouden met de ecologische kenmerken van de plas en de uiterwaarden. Bovendien wordt extra aandacht besteed aan het behoud en de bevordering van lokale flora en fauna. Het eerste idee is dat er drijvende natuureilanden om de panelen komen. Zo wordt het zicht op de panelen deels weggenomen en ontstaat er leefgebied voor o.a. vogels, (water)planten en insecten. Onder de drijvende zonnepanelen komen zogenaamde ‘biohutten’, die dienen als leefgebied en kraamkamers voor vissen en ander onderwaterleven. Dit alles zorgt voor een verrijking van de biodiversiteit in het gebied.
Bijdrage aan duurzame gebiedsontwikkeling
Binnen de plannen voor het zonde-eiland nemen we ook graag een paar wensen mee om de polder mooier te maken voor omwonenden en gebruikers. Dat kan zijn meer natuur, een parkeerplaatsje voor de vissers, een bankje voor het klompenpad of iets voor de hondenbezitters. In de gebiedstafel bespreken we met omwonenden en gebruikers wat de wensen zijn en hoe we dit kunnen vormgeven. Ook andere inwoners van Ochten kunnen hun wensen en ideeën meegeven tijdens de inloopavonden. In overleg kijken we wat de wensen en mogelijkheden zijn.
Meedoen aan duurzame energie-opwekking?
De bedoeling is dat het zonne-eiland in de Gouverneurspolder echt voor Ochten wordt: voor inwoners, gebruikers en gemeente. Daarom onderzoeken we of het voor inwoners van Ochten interessant is om mee te investeren in het project en zo een rendement uit hun investering te krijgen. Veel factoren zijn van toepassing op dit rendement. We rekenen daarom goed uit of het loont voor inwoners om mee te financieren. Op de pagina participatie wordt meer hierover uitgelegd.
Lokale productie voor lokale consumptie
Op dit moment kunnen grote energieparken en grotere bedrijven niet worden aangesloten op het energienetwerk van Liander of Tennet, de netwerkbeheerders. Wel is er genoeg vraag in Ochten en omgeving voor meer duurzaam opgewekte energie. Daarom zal de energie die opgewekt gaat worden in de Gouverneurspolder rechtstreeks worden geleverd aan grotere bedrijven in de omgeving. Zo is er sprake van lokale energie-opwekking en lokaal gebruik van energie. Op die manier wordt het netwerk ontlast voor nieuwe ontwikkelingen in de regio en kan toch door worden gegaan met projecten voor duurzame energie-opwekking.