In de maanden juni tot en met oktober 2023 hebben we op allerlei manieren gebruikers en omwonenden van de Gouverneurspolder gesproken. We hebben persoonlijke gesprekken gevoerd, drie gebiedstafels en een algemene inloopavond georganiseerd. En we hebben inbreng ontvangen per mail en/of telefoon. We hebben tijdens deze momenten uitleg gegeven over de plannen voor een zonne-eiland in de Gouverneurspolder. We hebben geluisterd naar de uiteenlopende meningen van alle deelnemers. En vervolgens hebben we hen gevraagd mee te denken over maatregelen die de Gouverneurspolder mooier maken als er een zonne-eiland komt. Hiervoor zijn meer dan 50 ideeën ingebracht. De ideeën geven meerwaarde voor wandelaars, vissers, zwemmers, hondenuitlaters en andere recreanten of omwonenden. Dus degenen die het meest in de polder komen, hebben ook het meest profijt van deze meerwaarde maatregelen. In de afbeelding hieronder is een overzicht opgenomen.
Meer natuur
Bijna alle mensen die hun ideeën hebben ingebracht wilden meer ruimte voor natuur. Van de vele ideeën die zijn ingebracht hebben we gekeken welke het best met het huidige gebruik gecombineerd kunnen worden. En die veel meerwaarde opleveren. Zo is het eerste voorstel voor meerwaarde om aan de noordzijde van de polder meer natuur te ontwikkelen. Hier zitten nu al veel vogels op de strang en gaan we binnen de pannen nog meer rust en natuur creëren. Dit combineren we met een educatief kijkscherm met informatie over de voorkomende vogels en andere natuur ter plaatse, zoals de wens was in de natuurtafel. De zuidoever van de strang blijft bovendien een natuurlijke oever.
Toegang voor zwemmers
De plas in de Gouverneurspolder is geen officieel aangewezen zwemwaterlocatie. De eigenaar van de plas vindt zwemmen door omwonenden geen probleem, maar dit is geheel op eigen risico.Tijdens de inloopavond en gebiedstafels kwamen veel verzoeken over het zwemmen. Daarom hebben we goed met elkaar gekeken hoe we de ruimte voor zwemmers kunnen verbeteren. Diverse zwemmers gaven aan dat vroeger vooral gerecreëerd werd aan de westzijde van de plas, vlakbij Ochten. Doordat dat deel in gebruik werd genomen door landbouw, is het zwemmen en recreëren naar de andere zijde van de plas verplaatst. Binnen het plan hebben we nu opgenomen dat juist die zijde dicht bij Ochten toegankelijk wordt gemaakt voor recreatie, met een zandstrandje. Ook blijft de oostzijde bereikbaar, maar daar zullen de panelen wel iets dichter bij de kant liggen.
Voldoende ruimte voor vissers
Al jaren maakt de visvereniging gebruik van de plas voor hun sportviswedstrijden. Dat blijven ze graag doen. Hun wens was om langs het grootste deel van de noord en westzijde van de plas een ruimte van 60 meter te houden van de kant tot de panelen. Zo kunnen de hengels goed uitgegooid worden tijdens de wedstrijden. Met deze wens wordt rekening gehouden. Ook plaatsen we biohutten onder de panelen, zodat er een soort kraamkamers voor vissen ontstaan. Dat zorgt voor meer leven in het water en extra vissen.
Bankjes voor wandelaars en omwonenden
Dwars door de polder loopt het Uchtapad. Langs dit klompenpad is op dit moment geen mogelijikheid om even uit te rusten. Een wens was daarom om een bankje middenin de polder te plaatsen, langs het pad. Ook kwam er een wens vanuit omwonenden voor een picknickplek bij het pondje. Beide wensen stellen we voor als maatregel binnen het plan.
Hondenloslooproute
In de Gouverneurspolder wandelen veel mensen met hun hond. Het is niet toegestaan om de honden los te laten lopen, vooral vanwege het vee dat er loopt en de natuurwaarden in het gebied. Daarom was de wens van hondenuitlaters om een loslooproute te maken. We hebben uitgebreid gekeken naar de mogelijkheden en kwamen op één plek waar dat zou kunnen binnen de financiële kaders. Dat is vlakbij Ochten, tussen de Waal en de dijk. We stellen voor een gebied van 1,5 hectare in te richten als losloopgebied, waar honden kunnen rennen, het water in kunnen en waar je een ronde kan lopen. De eerste reactie van betrokken hondenuitlaters was dat ze liever een grote loslooproute hadden gezien. Dat blijkt echter toch lastig te combineren met andere gebruikers van de polder. Bovendien zou deze gekozen plek ook gebruikt kunnen worden om makkelijk toegang tot het gebied te hebben met schoolklassen voor natuureducatie.
Bijdrage aan energie
Verschillende keren hebben mensen hun zorgen geuit over de hoge energierekening. De wens was dat we binnen het project ook iets zouden doen voor mensen die door hoge (energie)kosten moeite hebben hun rekeningen te betalen. Daarom stellen we voor een bijdrage te doen aan energiebesparing voor huishoudens die dat het meest kunnen gebruiken. We zullen dat doen in overleg met de gemeente, zodat het aansluit bij andere regelingen.
Mee investeren in panelen?
Een paar mensen hebben gevraagd of het mogelijk wordt om financieel te participeren. Dus mee investeren in het plan en dan ook jaarlijks revenuen krijgen van de verkoop van de stroom. Dat is één van de mogelijkheden die nog open blijft. Onze insteek is dat zoveel mogelijk mensen meerwaarde moeten ervaren van maatregelen rond plan Zonnewaal Ochten. Zodra de plannen verder zijn en de berekeningen zeker, wordt ook berekend of het interessant is voor inwoners om mee te investeren. Inwoners kunnen dan zelf beslissen of ze meedoen. We komen hier in een later stadium op terug, met meer concrete informatie.
Over de panelen
Er waren ten slotte nog wat punten over de zonnepanelen. Bijvoorbeeld over eventuele last van schittering van de panelen voor omwonenden of het kunnen recyclen van de zonnepanelen. Deze punten nemen we mee in het vervolgproces. Zodra keuzes gemaakt gaan worden voor soorten panelen worden deze wensen meegewogen in de beslissingen. Wel kunnen we vast vertellen dat de panelen ver van de woningen afliggen, waardoor last van schittering minimaal zal zijn. Ook zullen de zonnepanelen recyclebaar zijn. Inmiddels zijn bijna alle panelen die worden gemaakt geschikt voor recycling. Wij kiezen voor dit soort panelen.
Vervolg
De volgende stap is om de geselecteerde maatregelen af te stemmen met de bevoegde instanties en de pachters van de percelen waarop de maatregelen zijn bedacht. Aan de hand van deze afstemming kunnen er nog wijzigingen optreden.