Omgevingsvergunning verleend

De gemeenteraad van Neder-Betuwe heeft op 7 november 2024 een definitieve Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) afgegeven voor Zonnewaal Ochten. Dat betekent dat de definitieve omgevingsvergunning voor het project is verleend. 

De verklaring (VVGB) was nodig omdat het plan voor Zonnewaal Ochten niet past in het bestemmingsplan “Buitengebied Dodewaard en Echteld”, maar wél binnen de beleidsdoelstellingen van de gemeente om het aandeel duurzame energie te verhogen. Op 14 juni was het ontwerpbesluit genomen. Daarna heeft het met de (ontwerp) VVGB ter inzage gelegen van 10 juli 2024 t/m 21 augustus 2024. Daarop zijn vier zienswijzen ingediend. Omdat deze waren ingediend, heeft de gemeenteraad op 7 november 2024 opnieuw gesproken over het afgeven van de definitieve VVGB.

De documenten bij de aanvraag omgevingsvergunning zijn ook weer te vinden via de website van de gemeenteraad, bij agendapunt 13 van de raadsvergadering van 7 november. De omgevingsvergunning zal ook op korte termijn ook op deze website worden gepubliceerd: officielebekendmakingen.nl

Omgevingsvergunning gepubliceerd

Op 8 november 2023 is de benodigde omgevingsvergunning voor het plan bij gemeente Neder-Betuwe aangevraagd. De gemeenteraad heeft op 13 juni 2024 besloten een Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) af te geven. Op 14 juni 2024 is vervolgens het ontwerpbesluit genomen om de omgevingsvergunning voor het drijvende zonne-eiland te verlenen. Tot en met 21 augustus 2024 kon een bezwaar worden ingediend. Het is via deze link te vinden.

De documenten bij de aanvraag omgevingsvergunning zijn al te vinden via de website van de gemeenteraad, via deze link. Ze staan bij agendapunt 29 van de raadsvergadering waarnaar we hier verwijzen.

Watervergunning gepubliceerd op 7 mei

Watervergunningen worden door Rijkswaterstaat afgegeven wanneer activiteiten of werkzaamheden op en rond rijkswater worden uitgevoerd. Omdat het zonne-eiland in een zijarm van de Waal ligt, is er een watervergunning aangevraagd. De plannen zijn zowel door Rijkswaterstaat als Waterschap Rivierenland getoetst. Op 7 mei 2024 is het ontwerpbesluit op deze vergunning gepubliceerd. Alle met de omgeving bedachte meerwaarde maatregelen zijn ongewijzigd gebleven in het ontwerpbesluit, net als het plan voor de drijvende zonnepanelen. Het ingediende plan omvat 7 hectare zonnepanelen op water, in plaats van de 8 hectare waarvan in het begin was uitgegaan. Het ontwerpbesluit kan worden ingezien via deze link. In dit ontwerpbesluit staat hoe u hierop kunt reageren. Wenst u hulp hierbij, neem dan gerust contact met ons op.

De omgevingsvergunning is nog in procedure. Als het ontwerpbesluit hiervoor gereed is, melden we dat in een nieuwsbrief en op deze website. 

Vergunningen aangevraagd op 8 november

Lees hieronder kort over het ontwerp van het plan voor voor de zonnepanelen op de plas in de Gouverneurspolder. Op 8 november 2023 zijn de benodigde vergunningen voor het plan aangevraagd. Het gaat om een omgevingsvergunning bij de gemeente Neder-Betuwe en een watervergunning bij Rijkswaterstaat. Beide bevoegde instanties zullen besluiten over deze aanvragen. Binnen 6 weken nadat een besluit is afgegeven op de aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen, kan bezwaar worden aangetekend. Voor het indienen van de aanvragen hebben we een ruimtelijke onderbouwing en een visieboek gemaakt waarin we het zonne-eiland presenteren. Beide documenten zijn hieronder te vinden en te downloaden.

Ontwerp in het kort

Passend in beleid
Het ontwerp van het zonne-eiland op de plas past in het beleid van de landelijke overheid, de provincie en de gemeente. Landelijk en provinciaal wil men steeds minder zon op landbouwgrond. Water is daar een alternatief voor. De gemeente heeft als richtlijn dat zon op water overal mag, mits niet meer dan 50% van het wateroppervlak wordt gebruik. De huidige plannen gaan niet verder dan 40% van het oppervlak van die plas in de Gouverneurspolder.

Waarom op deze locatie?
Het zonne-eiland past volgens ons het best binnen de rode lijnen, zoals te zien op de eerste foto hieronder. Deze contour geeft in de plas de bodemdiepte van 5m aan bij gemiddelde waterstanden. Omdat er beneden deze diepte minder plantengroei is (door te weinig licht) wordt de waterkwaliteit niet aangetast en blijft de ecologische waarde van de oeverzone behouden. Door het zonneveld zoveel mogelijk in de zuidoosthoek van de plas te plaatsen is het zicht op het zonneveld vanaf de meest toegankelijke oevers en vanuit Ochten het meest beperkt. Daarnaast worden sportvissers (die met name op de noordoever vissen) niet belemmert, is er voldoende afstand tot het strandje en blijft de invaart van de plas toegankelijk.

Maskeren of camoufleren?
Het drijvende zonne-eiland zal zoveel mogelijk opgaan in de omgeving van het water en de omliggende beplanting. Met de omwonenden en gebruikers van de polder maken we de keus of we het zonne-eiland gaan maskeren met natuureilanden of camoufleren door passend kleurgebruik en beperkte hoogte van de panelen. Hieronder presenteren we als voorbeeld visualisaties van drie verschillende plekken. Per plek tonen we het zicht op de plas in de huidige situatie, met alleen panelen én met panelen en drijvende natuureilanden.

Meerwaarde voor omgeving & natuur (maatregelen uit participatie)
In 2023 heeft Solinoor uitgebreid overleg gevoerd met omwonenden en gebruikers van het gebied. Hierbij zijn verschillende wensen opgehaald om de polder aantrekkelijker te maken. Voorstellen zoals extra natuur, een strandje aan de Ochtense zijde, een bankje langs het klompenpad, een losloopveld voor honden en voldoende ruimte voor viswedstrijden zijn in de plannen opgenomen. Lees hier meer over de participatie en de uitkomsten van meerwaarde in de Gouverneurspolder. Ook in het hierboven te downloaden Visieboek is meer over de maatregelen beschreven.

Ecologische meerwaarde
Voor het behalen van ecologische meerwaarde wordt aangesloten bij de doelstellingen die zijn genoemd in het Gelders Natuurnetwerk. In dit beleid is de plas aangemerkt als Groene Ontwikkelzone, waarin ruimte is voor de ontwikkeling van functies in combinatie met de versterking van natuur en landschap. De huidige ecologische toestand van de plas en de kansen voor ecologische meerwaarde zijn door een deskundig bureau verder in beeld gebracht.

Na onderzoek, gesprekken met de provincie en participatie met natuurorganisaties en de omgeving zijn verschillende natuurmaatregelen opgenomen. Bijna alle mensen die hun ideeën hebben ingebracht wilden meer ruimte voor natuur. Van de vele ideeën die zijn ingebracht hebben we gekeken welke het best met het huidige gebruik gecombineerd kunnen worden. En die veel meerwaarde opleveren. Zo is het eerste voorstel voor meerwaarde om aan de noordzijde van de polder meer natuur te ontwikkelen. Hier zitten nu al veel vogels op de strang en gaan we binnen de pannen nog meer rust en natuur creëren. Dit combineren we met een educatief kijkscherm met informatie over de voorkomende vogels en andere natuur ter plaatse, zoals de wens was in de natuurtafel. De zuidoever van de strang blijft bovendien een natuurlijke oever. Daarnaast wordt het onderwaterleven versterkt met biohutten. Dit zijn korven die gevuld met stenen onder het drijvende zonneveld worden bevestigd. Dit biedt schuilgelegenheid voor jonge vissen en een plek waar waterplanten zich kunnen ontwikkelen waardoor de waterkwaliteit verbetert. Met deze maatregelen kan het zonne-eiland een positieve bijdrage leveren aan de waterkwaliteit en de biodiversiteit. In het hierboven te downloaden Visieboek is meer over deze maatregelen beschreven.